Blogg

Säsongsstarten

Nu är det nog längesen jag har uppdaterat..kikade när jag senast skrev ett inlägg och det visade sig vara i oktober..hmm, här finns det förbättringspotential.

Men bättre sent än aldrig och lagom till jul passar det ju bra att summera den senaste tiden. Den största orsaken att det ekat tomt är väl nog att jag har varit nånstans nästan hela tiden. Jobbet, träningar, föreningsarbete och helgerna på tävlingar eller åkt iväg till annan ort var det funnits tillgång till snö för träningens skull. Skulle säkert ha funnits tid till fler inlägg men energin har nog gått jämt ut.

Träningssäsongen är klar och tävlingssäsongen är inledd.

Den inleddes tidigare än vanligt. Redan första helgen i november med skidskytte. Sen dess har jag tävlat på rätt flitigt med både skidskytte och längdskidor. Resultatmässigt är jag inte nöjd med inledningen. Jag hade nog förväntat mig mer än det jag hittills åstadkommit. De som finns runt mig vet att jag ställer höga krav på mig själv, vilket stämmer men med en sån bra träningssommar bakom mig där jag hållits frisk trots att mängden har ökat en aning och orkat göra kvalitativa träningar så är jag inte nöjd med nuvarande nivå. Säsongen är ännu lång men jämfört med tidigare år har jag nog i slutet av december med x antal tävlingar i kroppen kunnat konstatera var man står jämfört med tidigare år. Nu är den bittra sanningen att jag inte når upp till den nivå jag hade. Och dessutom borde det ju vara ett knäpp högre. Vad det sen beror är en bra fråga.

Men jag ser ju positivt på det mesta och jag är övertygad att dethär svänger ännu. Jag får ju ändå vara frisk och ha härliga människor runt omkring mig, ha ett bra jobb, ett hem och mat på bordet. Saker man tar förgivet men som många andra runt om i världen skulle göra vad som helst för att få.

Om vi ska prata annat som hänt under den senaste tiden så är jag kvar på samma jobb men nu som Application Specialist, tidigare som System Ingenjör. Trivs verkligen där, konstaterade jag senast idag.

En annan sak är att jag åker på nytt skidmärke från och med denna vinter, samarbetar med Yoko skidor och KzNordic.

Två läger har det blivit under tiden bloggen har ekat tom. Ett i Vuokatti och ett i Kalajoki. Kalajoki var ett smart drag, synd att jag inte kan ta åt mig äran för den idén. Den äran får han till vänster ta.

Men där fanns fina träningsmöjligheter när vi saknade snö hemma samtidigt som det ligger så nära, vilket betyder att man kunde minimera tiden i bilen och få mera tid till träning och vila.

Tävlingana har varit ganska utspridda, Kontiolahti, Vuokatti, Imatra, Reisjärvi och Alajärvi. Nu på lördag är väntar skidskytte sprintdistans före jag tar jullov och får koncentrera mig på träning, mat och vila. Och det viktigaste, att umgås med familj och vänner.

Annonser

Intensiva dagar

Effektiv fredagsmorgon, träningen klar kl 07:00. Under den tiden hann jag både träna och sänka medelåldern vid simhallen. Båda behövdes.

Lever intensiva dagar för tillfället. Kan bero på att jag är iblandad lite i allt möjligt. Jobb, egna träningar, dra träningar, möten och planeringar med allt från kommunuppdrag till idrottsföreningar. Men jag har alltid varit sån, vill ha mycket på gång och uppenbarligen trivs jag med det för annars skulle jag ändra på saken. De gånger jag inte har saker att göra så söker jag ngt att göra. Och jag som alltid brukar säga åt pappa och mamma att man behöver inte söka efter jobb eller se jobb i allt. Blev ju tydligen lika själv 🙂

annika sjöström
Easyfit Jeppis

Senaste tiden har jag haft bra och givande träningar och det känns att de tagit en ett steg vidare, även skyttet flyter på bra. Inspirerande när andra säger att man gått framåt där också, för det är ju inte lätt att märka sånt själv. Speciellt om det är såna som man vet inte säger saker i onödan, deras beröm är ju lite extra värdefullt 🙂  Igår kväll gjorde jag en träning på Skierg, 5*8min FU1/FU2. Bra känsla, pigg och stark genom hela. Det ger såklart motivation när det går bra. Det gav också lite extra energi till ett möte som ännu skulle rymmas in på den kvällen.

annika sjöström

Helgen är lugnare, Vimpeli på träning imorgon och ett långt cykelpass på söndag. Och om jag inte var allt för trött när jag kollade helgens väder så bjuds det åtminstone på fint höstväder på söndag.

Hoppas alla får ett fint veckoslut och gör det ni tycker om att göra!

September

Ett par dagar till så har vi redan oktober. Träningen har blivit mer tävlingslik. Mer fokus på kvalité än på att samla timmar. Det är inte länge kvar innan man får dra på sig nummerlappen och öppna tävlingssäsongen. Tror det kommer bli riktigt bra. Åtminstone kommer det bli kul.

annika sjöström (2)

Vi hade en effektiv och tuff träning igår i dimman på Jakobstads enda backe. Effekten och kvaliteten höjdes ytterligare ett pinnhål med att ha träningssällskap att tävla emot och en tränare som såg på. Omöjligt att slippa lätt undan 😉
Kvällen fortsätter i samma tecken men i form av löpskytte. Egen träning först och sen ska jag fortsätta med att dra en träning.

 

September som snart är förbi bjöd på en fin blandning av det mesta. Alltifrån löpskytte- FM till långlopp på rullskidor. FM gick över förväntan och en fjärde plats från normaldistansen med 2+0+0+1 tar jag med mig till vintern.

Goldcoastski maraton 46km skidades i mitten av september, det skulle avsluta en 4 veckor lång träningsperiod för egen del. Trött var jag före och ännu tröttare efteråt. Det gick långsamt men jag fick en bra träning och tjockare pannben. Båda behöver man och vilodagarna efteråt satt fint.

annikasjöström

 

 

Tillbaka i Vuokatti

Som många gånger förr är jag i Vuokatti igen och tränar. Kom igår och stannar till söndag. Efter frukost på söndag åker jag mot Brahestad för att tävla, norra finlandsmästerskap i löpskytte avgörs där och det blir samtidigt en tuff och bra träning som får avrunda denna vecka innan jag åker hemåt igen.

wp-image-1724986296
Löpskyttetävling i Larsmo

Har två bra träningar bakom mig här, sprang ett 90min pass i varierande terräng igår när jag kom hit, innehållande GU2-fart uppför ”testijuoksu”. Idag under förmiddan 1:45h på rullskidsbanan med skatedrag 6x5min i FU1 och FU2. Lagom tills jag var klar så slutade det regna och solen tittade nästan fram, som vanligt typ 😉

De senaste veckorna har innehållit det mesta, maxtest i Kuortane, bröllop, långlopp  på rullskidor, jobb, träning och ett par turer på sjön. Det har varit lite lamt och segt på de hårda passen en tid, men i söndags efter en lättare vecka fick jag känna på när kroppen svarade riktigt bra, och jag var löjligt nöjd över det. Lätta träningar och mycket mat kan göra underverk för en trött kropp. Gäller att orka köra på hårt och göra kvalitativa pass nu under hösten.

annika sjöström (1)
Påväg på bröllop

 

annika

Nu efter att ha sovit och ätit så ska jag snart fortsätta eftermiddan med dagens andra pass. Så mig går det alltså ingen nöd på 🙂

 

Fina sommarveckor

Min semester är slut och jag får vara tillbaka i jobb. Första veckan gick snabbt och det var kul att vara där igen. Under mina lediga veckor så har jag fått mycket bra träning på hemmaplan. Valde att inte åka iväg och träna nånstans detta år, vilket jag gjort tidigare. Ingen dum idé det heller. Finns många ställen här runtomkring också att träna på som man inte sett förut. Under mina lediga dagar hann jag vara en hel del på sjön och umgås med familj och vänner, så jag har nog inte kunnat ha det bättre 😍

Bilderna får summera de senaste veckorna📷 Jag blir bara så glad av att titta på dem och för att man har möjlighet att göra sånt man tycker om. Det önskar jag att alla sku ha 😊

wp-image-1092078843wp-image-1850400533wp-image-1717481788wp-image-528949450

Nu är det hursomhelst dags för dagens andra pass, efter det har jag inga stora planer annat än att äta, vila och titta på friidrotts-vm 🏆🏃 bilden nedan från fm-passet, innan regnet kom ikapp ☔

wp-image-2077946336

Det ska vara kul

Har flera gånger fått frågan (senast idag); hur orkar du träna så mycket när du också jobbar? Svaret finns nog redan i frågan. Just för det att jag tränar, så orkar jag träna och jobba. Jag är säker på att, skulle jag inte ha träningen som ger mig energi och gör mig starkare för varje gång så skulle jag inte orka hålla på som jag gör. Jag lever ett minutschema, som många andra, vilket jag trivs med men jag vet att det skulle göra mig trött och stressad om jag inte skulle ha en stark kropp som klarar av det.

Det som också bidrar är ju såklart det, att jag tycker det är så otroligt kul och inspirerande. Och det är en sak som jag håller väldigt viktigt. Är det inte kul, sluta med det och gör ngt annat. Mittiallt hittar du glädjen i det igen eller så hittar du andra saker som ger dig den rätta känslan. Finns tillräckligt med måsten i livet så att lägga ner all sin lediga tid på ngt man inte tycker är kul så förstår jag inte. Med glädje i det man gör kommer också resultat. Spelar då ingen roll om det då handlar om idrott, jobb eller ngt annat.

Jag hoppas kunna inspirera folk till att träna mera och hitta glädjen i det. Inte att göra dem trötta på alla mina träningsbilder 😉 Alla kan inte tycka om att åka skidor eller springa men det finns tusen andra saker man kan göra. Och jag tror det finns ngt åt alla, gäller bara att pröva sig fram.

 

 

Vuokatti

Hemma igen. Nu några dagar i jobb och från fredag eftermiddag har jag semester. Så skoj!
Ska fylla mina lediga dagar med träningar, tävlingar, villaliv, spontana roliga saker och annat som tiden inte räcker till för annars. Vet att det kommer bli fina veckor, så det ser jag verkligen framemot.

Vi hade det riktigt bra i Vuokatti förra veckan och vad jag är glad&tacksam för att jag har möjligheten att göra det jag tycker om. Var där fredag eftermiddag till söndag eftermiddag. Vi hann avverka ett löppass, 2 rullskidpass, ett på banan med geväret och ett uppför Vaara. Avslutade vårt mini-läger med ett kombipass, rullskidåkning och vandring.

Vi mötte ett gäng när löppasset var klart, jag stod och tömde skorna på sand, var genomsvettig och dammig. De frågade vad vi hade gjort, förklarade med att 15 ggr uppför och var tredje ”älghufs”. Kort och gott konstaterade de att det är nog enklare att sitta på toppen och sola med en kall i handen. Och det tvivlar jag inte på.
Men å andra sidan fick vi ju också sola och dessutom vara 15 ggr på toppen 😉 dock så var inte vätskan i drickabältet så kallt men man kan inte få allt.

annikasjöström
Vuokatinvaara

Intensivt hade det varit hela den veckan så jag var riktigt trött under träningen uppför Vaara. Kraftlöst och en kamp kan man beskriva det som men jag kämpade på. Visst var jag besviken under och strax efter när det inte gick riktigt så bra som jag hade tänkt mig men sen efteråt så vände jag på det hela och insåg att jag fick en bra träning, jag får vara trött nu och jag gav inte upp.

Gårdagens vila gjorde gott så nu känner jag mig piggare igen. Somnade till och med efter jobbet och till saken hör att jag aldrig skulle komma på tanken att sova efter jobbet. Dels för att jag aldrig skulle hinna men också för att jag inte skulle kunna sova. Så det var med andra ord välbehövligt 🙂

 

 

 

100km

Gjorde en fortsättning från i vårvintras när vi skidade 100km under ett långpass Ylläs-Levi-Ylläs. En solig söndag för två veckor sedan var en bra dag för en ny 100km, cykel denna gång. Veckan efter, på midsommardagen 100km med rullskidor. Inga desto mera förberedelser, vilket jag gillar. Vakna på morgon, en tallrik gröt och så iväg. Enkelt.

Båda passen på låg GU-puls så det var njutbara timmar i perfekt träningsväder. Det som skiljde dem åt var dryga timmen (3:30h/4:40h) och 10C kallare på midsommar 😀 Nu är frågan vad jag ska hitta på som nästa?

Förutom att nöta på med olika saker i 100km 😉 så har jag tränat på som vanligt och hunnit med att tävla i Tössbacka trail run förra veckan. Det var en rolig och bra tävling, hade inte den piggaste kroppen men så är det ibland, dock så var rutten och arrangemanget på topp. Hoppas på fortsättning och att flera kommer med och springer nästa gång.

Har rätt mycket träning bakom mig de senaste veckorna och det känns men det hör sommaren till, förhoppningsvis ger det resultat sen i vinter. På fredan åker vi till Vuokatti för ett mini-läger så framtill det så har jag mindre träning för att orka köra på där med kvalitativa pass.

Något som också hör till sommaren för mig är att vara på sjön, och visst har jag hunnit med det några ggr men tyvärr inte så mycket som jag skulle vilja men å andra sidan får jag snart semester så då kan (och ska) jag ändra på den saken.

 

annikasjöström (4)

 

 

 

 

Välfylld vecka

Nu ska jag snart iväg på veckans näst sista träningspass, 2,5h RS-K. Imorgon ska jag avrunda veckan med ett långpass, med vad vet jag inte ännu, blir troligtvis ett kombipass, blir hur som helst inga problem i detta härliga sommarväder som vi har nu . Efter det så har jag en välfylld vecka bakom mig med 38h jobb, 19-20h träning och en vilodag. Med tidiga väckningar och tidiga kvällar så fungerar även detta 😉

Låter lite smågalet när man läser det men egentligen inget konstigt alls. Sålänge det inte finns något måste, utan man har roligt med det man gör så är det ju bara att köra på. Oavsett vad det gäller.

Frisk hålls jag, så jag tolkar att total belastningen är på en nivå som jag klarar. Veckans träning har handlat om GU-träning, styrka samt ett hårdare löppass i mitten av veckan, innehållande 5*1km som gick i 3:47/km-3:50/km fart. Pulsnivåerna har hållits där var de ska vara och jag är nöjd med helheten.

annikasjöström

Värmen kom i andra halvan av veckan så från att ena dagen tränat i tights och jacka så räckte det med shorts och topp nästa. Hur skönt som helst.

 

Nästa vecka så ska jag tävla på tisdag, i Tössbacka trail run. Själv tänker jag springa 10km. Ska bli roligt med ett terränglopp. Och på tal om tävlingar så finns det ju hur många som helst här i nejden under sommaren och hösten. Främst löptävlingar men även ett par rullskidtävlingar: Jeppis summer ski under Jakobs dagar, sen i september GoldCoast ski marathon. Förra året skidade jag även Maxmo rollerski som iår samarbetar med GoldCoast ski marathon. Dessa två tävlingar körs iår som en tour. Hur kul som helst och jag hoppas alla som ens har det minsta intresse av dem deltar! 🙂

 

 

 

 

 

Närmare än man tror

Ofta så tänker man, åtminstone jag, att man måste åka iväg nånstans för att hitta nya ställen att träna på. Man blir lätt blind för det som redan finns runt omkring en. Förra veckans långpass sprang vi på Eugmos vandringsled. Trots att jag bott stora delar av mitt liv i Larsmo har jag aldrig varit runt hela denna led utan gjort mina träningar på samma ställen som jag alltid gjort och funderat på att, ”snart vill jag nog iväg på nån resa så jag får träna i nya miljöer”. Och så finns t.ex detta ställe bara några kilometer hemifrån.

annikasjöström

Nu menar jag inte att jag tänker sluta med att resa men ibland kan det man inte trodde fanns, finnas närmare än man tror. Passet blev hur som helst superbra och en stor eloge till de som håller leden iskick, rekommenderar den verkligen.

Idag har jag vilodag och har spenderat dagen i Helsingfors och nu sitter jag på tåget hem, har b.la umgåtts med min fina vän Sissel. Vår vänskap startade lite knaggligt. Såg henne första gången i dagis och tänkte att, åh nej ska hon börja här. Redan då skulle jag även tävla med allt, även födelsedagar😂. Nu råkar det sig att hon har födelsedag en vecka tidigare än mig, hon blev inte direkt min favorit den dagen jag fick veta det och att jag aldrig kunde vinna den ”tävlingen”. Sen när jag hade kommit över dessa ”motgångar”  så tog det ju sen inte länge förrän vi blev bästa vänner. Nu 23 år senare har vi hunnit med en hel del, förr träffades vi varje dag när vi båda var Larsmobor, nu mera sällan när vi är i varsin del av landet. Men idag var absolut en dag att minnas och så kul att träffas❣

Screenshot_20170603-102800

Idag fortsatte vi tävlandet, men nu i fäktning. Denna gång vann jag och jag kan leva med födelsedags-dilemmat😂

IMG-20170603-WA0005

Imorgon är det träning som gäller och efter en vilodag så är jag fylld med ny energi igen. Skoj.